27 November 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Guardiolizarea lui Bayern: pro și contra

JG

În vara lui 2016 expiră acordul dintre Guardiola și Bayern. Există motive pentru a-l prelungi?

În prezent, se vorbește mult despre alianța dintre Bayern și Josep Guardiola. Prin decembrie, se vehicula că bavarezii n-ar avea nimic contra prelungirii acordului cu tehnicianul spaniol. Însă lucrurile nu s-au mai mișcat din loc și e logic să presupunem că au apărut niște divergențe. Atât în Germania, cât și înafara ei, lumea se întreabă dacă mai este rațională, pentru Bayern, prelungirea contractului cu Guardiola.

La prima vedere, nemulțumirea față de munca lui Guardiola este nefondată. Sub conducerea sa, echipa din nou a câștigat detașat campionatul, iar o finală de UCL nu mai pare a fi ceva fantastic. Semifinala din Cupă a fost pierdută în fața Borussiei doar la penalty-uri și, să fim sinceri, au avut mult ghinion bavarezii pe parcursul meciului. Cât despre înfrângerea de la Bayer, titularii din acea partidă abia de sunt de bază – e o epidemie de accidentări la Munchen. În rest, pe parcursul întregului sezon, Guardiola a folosit jucătorii, pe care-i avea la dispozitie, și bifa o victorie după alta.

Mai mult decât atât, cine dintre antrenorii, pe care ar putea pune mâna bavarezii, s-ar descurca mai bine, decât Guardiola. Desigur că zvonurile despre Jurgen Klopp vor exista, dar până la momentul când el își va anunța noul loc de lucru. Alți technicieni germani nu sunt mai de încredere pentru Bayern, decât catalanul. Iar numirea unui specialist străin mereu va avea niște aspecte mai problematice, cel puțin din cauza limbii germane, cunoașterea căreia este un criteriu obligatoriu pentru candidați.

JGJK

Cândva, Guardiola a dedicat un an întreg de concediu pentru studierea ei și, astfel, a intrat în grațiile șefilor bavarezi. Însă, oare e viața atât de roz în realitate? Dacă săpăm mai adânc, observăm că există probleme la Munchen, și nu doar cu numărul accidentărilor. Necătând la toate victoriile interne, Bayern are probleme în meciurile, în care nu este suficientă doar clasa unor jucători aparte.

Șiretlicul constă în faptul că, venind la echipă, Guardiola a renunțat îndată la stilul lui Heynckes. Nu trebuie făcut vinovat spaniolul de asta – mătura nouă mătură într-un nou fel. Însă echipa, căreia brusc i s-a schimbat modelul de joc, în sezonul precedent nu prea înțelegea ce se vrea de la ea. Iar concluzia a fost acel 0:5 umilitor de la Real. De fapt, și în acest an Guardiola deja s-a împiedicat pe Dragao. Meciul retur a limpezit apele, desigur, dar nu prea a fost câștigat grație deciziilor tactice ale spaniolului, ci, mai degrabă, datorită motivației nebune, pe care o avea echipa, și descalificărilor apărătorilor laterali ai lui Porto.

Mai mult decât atât, pe parcursul acestui sezon, fiind încă în stare normală și formă bună, echipa a suferit două înfrângeri de la urmăritoarele din Bundesliga. Dintâi, Wolfsburg i-a distrus pe bavarezi, cu 4:1, în prima etapă de după vacanța de iarnă, iar apoi marea surpriză a venit de la pragmatica Borussia M, care, cu sânge rece, a înscris de două ori pe Allianz Arena, fără a primi gol.

JG

Să nu uităm și de problemele dinafara terenului de joc. Despre complexitatea relațiilor cu Guardiola povestea, în autobiografia sa, Zlatan, care, jucând la Barcelona, nu a găsit numitor comun cu spaniolul. Spre fericirea ultimului, la Bayern nu au fost jucători cu caracter dificil. Mai bine zis, aproape că nu au fost – peste un an, lui Mandzukic, fără multe fanfare, i s-a dat un șut până la Atletico.

Însă cea mai mare pierdere a bavarezilor a fost plecarea recentă a echipei medicale. Specialistul principal, Hans-Wilhelm Muller-Wolhfahrt, alături de colegi, și-a anunțat demisia a doua zi, după înfrângerea din Portugalia. Motivul a avut o formă laconică: ”Lipsa de consens cu tehnicianul din cauza unor nemulțumiri nefondate din partea sa.” Agerul Bild a anunțat că, încă în seara de miercuri, antrenorul, în vestiare, și-a descărcat furia pe medici, afirmând că Bayern a pierdut din cauza unui număr mare de accidentări.

În cadrul conferinței de presă dinaintea următorului meci, Guardiola le-a negat pe toate. Însă cu greu îți vine să crezi asta. În primul rând, în meciul din cupă, contra lui Bayer, după accidentarea lui Benatia, spaniolul a aplaudat sarcastic echipei medicale, astfel scoțându-și la iveală părerile. În al doilea, Muller-Wolhfahrt, alături de echipă, a fost la club de 38 de ani și nu cred că ar fi plecat fără vreun motiv serios. Lucrurile s-au complicat total, însă una e clară – din cauza antrenorului său, Bayern a rămas fără acei medici, fără de care Robben, de exemplu, probabil că și-ar fi încheiat cariera demult. Muller-Wohlfahrt este, pe bună dreptate, considerat cel mai bun traumatolog din Europa, tratându-i nu doar pe jucătorii bavarezi, ci și pe cei din naționala germană și pe mulți alți sportivi, nu doar fotbaliști.

MW

Oricum o fi, deja se zvonește că s-ar putea aplana conflictul și echipa medicală se va întoarce. Dar și mai mult se vorbește despre faptul că, într-un mod discret, Guardiola transformă Bayernul după placul său. Chiar și Matthaus, prin intermediul presei, s-a adresat fostei echipe, îndemnându-i să țină în limite influența lui Guardiola. Căci ea există și se manifestă nu doar prin conflictul cu medicii. Spaniolul deja a adunat 5 compatrioți de-ai săi. Bernat, Alonso, Thiago, Martinez și Reina sunt jucători talentați, fără îndoială, dar și Bayern mereu s-a poziționat ca echipă pur germană.

Nu e exclus că, într-un moment, bavarezii se vor pomeni la o răscruce, având de ales între a renunța la Guardiola, în defavoarea orgoliului (aducerea spaniolului la club a fost un mare efort), sau a nu renunța la el și a se preface că nu există această influență a sa ascunsă asupra clubului.

Oricum o fi, rezultatele mereu vor sta în capul mesei. E aproape sigur că Guardiola își va onora contractul existent. Având în vedere numărul accidentărilor, chiar și eșecul din semifinalele UCL poate fi văzut ca unul logic, de către conducerea clubului. Iar ca să fie concediat pe parcursul sezonului viitor, Pep va avea nevoie să creeze un dezastru absolut, cu riscul de a nu nimeri în primele 3 echipe din Bundesliga. E aproape imposibil să-i reușească una ca asta.

sursa: Aleksandra Sinețkaia, sport-express.ru

Distribuie pe:
12 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
12
0
Posteaza un comentariux
()
x