4 December 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

De cât timp are nevoie Bayern pentru a-și reveni după Guardiola?

JG

Nu am fost fan al Barcelonei lui Guardiola, când au început a domina fotbalul european în 2009, în special având în vedere faptul că acea supremație nici măcar nu trebuia să înceapă în acel an – vă aduceți aminte de semifinala contra lui Chelsea?

Oricum o fi, de când tânărul și ”talentatul” Pep a venit la Barcelona (având un singur an de experiență profesionistă, alături de Barcelona B), fiecare succes, mai mare sau mai mic, i-a fost atribuit. Nu s-a vorbit de Cruyff, Robson, Van Gaal sau Rijkaard, de stilul și modul de organizare al Barcelonei, nici de Messi sau Xavi, ci de un tip, care a venit la conducerea uneia dintre cele mai mari echipe din istoria fotbalului, o echipă sincronizată, cu jucători ce aveau plăcerea de a juca laolaltă și erau însetați de trofee?

Imaginați-vă următorul scenariu: un manager de nivel mijlociu de la Apple este numit în postul de director general, cu o săptămână înainte de lansarea modelului iPhone 6. Și când Apple devine cea mai valoroasă companie din lume, este aici vreo contribuție a fostului manager de nivel mijlociu?

Prin urmare, după toate eșecurile și dezamăgirile, suferite de fanii lui Bayern, în ultimii 2 ani, de ce nu e atins numele ”Josep Guardiola”? De ce se creează impresia că el este imun criticii?

Desigur, a câștigat Bundesliga de 2 ori, dar presupun că mulți alții ar fi făcut-o, pentru o sumă considerabil mai mică de 17mln de euro pe an. Este vreun progres, în comparație cu anii precedenți? Nu, pentru că Jupp a readus titlul de la o Borussie cu mult mai competitivă. În acest sezon, Guardiola a reușit să nu câștige Cupa, cu o prestație de rușine, împotriva unui adversar mai slab cu un cap, comparativ cu anii precedenți.

Estetica jocului lui Guardiola, ridicată-n slăvi de spaniol, este cel puțin discutabilă. Eu înțeleg foarte bine că un anumit stil de joc, care este pe placul unui oarecare individ, ține de preferințele și opiniile personale. În același timp, este greu să contrazici că o posesie, de peste 50%, fără șuturi pe poară, nu este ceva mai mult, decât un cântec de leagăn. Desigur că, atunci când ai jucători de top în echipele, pe care le conduci, ei vor găsi, eventual, o modalitate de a șuta și de a înscrie, însă în unele meciuri recente ale lui Bayern, uitându-te la jucători, era cât se poate de clar că ei nu sunt siguri dacă deja au voie să șuteze sau dacă trebuie să mai dea o pasă.

Critica nu se limitează doar la stilul plictisitor de joc. Ar putea fi justificată decizia de a-i permite lui Kroos să plece. Eu personal nu cred că Toni este, sau va deveni, un mijlocaș de talie mondială. Dar nu pot înțelege vânzarea lui Shaqiri, care a fost singurul jucător din lot, similar cu Robbery. Având în vedere problemele de sănătate permanente ale celor doi, cu atât mai puțin înțeleg această decizie. Mai mult decât atât, odată cu înmulțirea problemelor și accidentărilor, atotcunoscătorul Guardiola nici măcar nu l-a folosit pe Gotze ca titular de bază. N-a făcut-o, în schimb l-a transformat pe unul dintre cei mai buni fundași de dreapta din istoria fotbalului într-un mijlocaș mediocru/winger slab (Lahm), a făcut dintr-un jucător bunișor, dar nu de talie mondială, o prezență permanentă în primul 11 (Rafinha) și a reușit să piardă jucători-cheie (Robben) în meciuri, care puteau fi câștigate lejer și fără ei (Șahtior – am fost la meci și nu am rămas impresionat, în ciuda rezultatului).

Deci, ce viitor va avea Bayern, după plecarea deloc curândă a lui Guardiola? În ultimele decenii, echipele europene de top și-au dezvoltat câte un stil de joc specific, un fel de carte de vizită. Real creează un echilibru între câțiva statiști și un pumn de jucători de talie mondială, bazându-se enorm pe abilitățile ultimilor. Barcelona implementează un stil posesiv, de pase, un fel de ”fotbal total”, adus de Cruyff. Juventus, cu toate problemele sale recente, încă mai este un sinonim al unei echipe bine organizate, lente, dar eficiente, din punct de vedere defensiv. United, cu Sir Alex la cârmă, a jucat un fotbal rapid și practic, dar odată cu plecarea lui, și-a pierdut această carte de vizită. Mă tem că soarta lui Bayern va fi aceeași.

Sunt de părerea că Guardiola a adus jucători buni, dar incompatibili cu lotul existent sau cu stilul fulgerător, pe flancuri, atrăgător, pe care-l avea Bayern. În plus, nu cred că s-a acordat multă atenție viitorului echipei și, indiferent de tehnicianul, care va veni după Guardiola, îi va fi foarte dificil să reechilibreze lotul și să scoată ce e mai bun atât din jucătorii existenți, cât și din cei noi.

Atunci, când a fost luată decizia de a-l aduce pe Guardiola la Bayern, în urmă cu peste 2 ani, eu am perceput-o ca pe o încercare de a mări popularitatea clubului pe plan mondial, de a se ridica la nivelul lui Real, United sau Barcelona. Și se pare că a funcționat, chiar dacă pe termen scurt numai. Nu cred că există vreun puști, fan al fotbalului, căruia să nu-i placă de Guardiola. Atât de mare este puterea mass-media.

Din păcate, după ce am văzut ceea, ce am văzut, în ultimii doi ani, după toate dezamăgirile, concluzia mea este: dacă auzi tropăit de copite, gândește-te la cai, nu la zebre.

Pur și simplu Guardiola nu este într-atât de bun, precum cred mulți.

sursa: ViktorGabriel, bavarianfootballworks.com

Distribuie pe:
44 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
44
0
Posteaza un comentariux
()
x