15 July 2024

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Va deveni Bayern cel mai bogat club din lume?

Presedintele lui Bayern, Uli Hoeness, a declarat de curand: “Bayern este pregatita pentru marele viitor. Situatia economica a FC Bayern nu a fost niciodata mai buna decat acum. Allianz Arena, actuala noastra problema, va fi platita in 5-6 ani si apoi, probabil, clubul va deveni cel mai bogat din lume.”

TZ a calculat. Detinătorul recordului  se afla in cel mai de succes an al sau si are o cifra de afaceri de 332, 2 mil. euro. Manchester United a avut si ea, in aceeasi perioada, o cifra de afaceri de 398 de mil. de euro. Uli Hoeness: “Manchester se afla sub povara unor datorii mai vechi, exact ca alte cluburi de top din Europa. Bayern nu va avea nici o datorie in urmatorii ani.” Va deveni atunci cel mai bogat club de fotbal din lume?

FORBES a aratat in prezent ca Manchester United este cel mai valoros club de fotbal din lume, cotat la 1,73 miliarde euro. Urmeaza Real Madrid (1,45 miliarde euro), Barcelona (1,01 miliarde euro), Arsenal (un miliard de euro) si Bayern cu 957 milioane euro. Doar pentru comparatie: datoria Barcelonei se ridica la o cota de 54%  din cifra de afaceri, Manchester Utd. are 32% iar Bayern are doar 13%. Dar suprematia economica in lume nu poate fi oricum. “Nu se poate masura absolut acest lucru” spune un expert financiar al TZ. Evolutia nu este doar o chestiune de datorie, ci de active minus pasive. Si activul net trebuie sa includa, de asemenea, lucruri cum ar fi vanzarile comerciale (tricourile, de exemplu) iar la Bayern, in comparatie cu alte cluburi este loc de mai bine.

Manchester si multe cluburi din Anglia au avantaje pe pietele din India sau in tarile unde se vorbeste lb. engleza. Real Madrid si Barcelona vand tricouri in tarile latine din intreaga lume. Punctele de desfacere sunt foarte multe. Insa nu numai asta e problema. Cluburile din Anglia, de exemplu, primesc mult mai multi bani din televiziune decat cele din Germania. Aici Bayern este clar dezavantajata.
Insa trebuie luptat pentru aceasta. Ar trebui cucerite cat mai multe piete prin publicitate. Calatoriile in India sau in China ar trebui sa fie mai dese. Insa nu trebuie uitat faptul ca fotbalistii, de la toate nivelele, trebuie sa aiba toate conditiile.

sursa: TZ – traducere directa

Lasă un răspuns

10 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
10
0
Posteaza un comentariux