9 December 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Este Manuel Neuer cel mai bun portar din istoria lui Bayern?

“Am avut întotdeauna portari foarte buni în Germania, la Bayern München, mai ales când vorbești despre Sepp Maier sau Oliver Kahn, dar cred că Manuel Neuer a dus portarul la un nou nivel. El este cel mai bun portar din lume, cred că este chiar cel mai bun portar din toate timpurile”, acestea sunt cuvintele CEO-ului de la Bayern, Karl-Heinz Rummenigge – dar are dreptate?

Cei de la bundesliga.com analizeaza cei mai buni portari pe care i-a avut Bayern de-a lungul timpului.

Sepp Maier (1962-80)

Meciuri in Bundesliga: 473
Goluri primite: 653
Meciuri fara gol primit: 137

Douăzeci și patru de portari au reprezentat Bayern de la promovarea în Bundesliga în 1965. Sepp Maier a fost primul.

Maier a avut 473 de apariții în Bundesliga pentru Bayern, inclusiv un record de 422 meciuri la rând, excelând ca ultima linie de apărare din epoca ce a modelat destinul dominant al clubului. Între 1969 și 1976, bavarezii au câștigat – printre altele – patru titluri din Bundesliga, patru cupe ale Germaniei și trei cupe europene.

Maier a câștigat porecla „Pisica din Anzing” datorită reflexelor sale feline. În plus, pe langa refelexele sale asemănătoare cu pisicile, anticipația sa (de multe ori își trimitea fundasii in fata pentru a elimina pericolul de la sursă) l-a marcat ca pe un pionier al portarilor moderni.

In multe feluri era precum Neuer, dar despre el vorbim mai tarziu.

Jean-Marie Pfaff (1982-88)

Meciuri in Bundesliga: 156
Goluri primite: 166
Meciuri fara gol primit: 57

Când un accident rutier grav a pus capăt carierei de jucător a lui Maier în 1979, la vârsta de 35 de ani, Manfred Müller și Walter Junghans au împărțit golul lasat liber de Maier timp de trei sezoane.

Înlocuirea jucătorilor care au marcat o generatie nu vine ușor, dar sosirea lui Jean-Marie Pfaff de la echipa belgiană Beveren în 1982, a marcat un nou capitol în poarta lui Bayern. Un autogol într-o înfrângere cu 1-0 la debutul său s-a dovedit a fi o anomalie: Pfaff a reusit să castige trei titluri din Bundesliga, si a jucat o finala de Cupa Campionilor Europeni din 1987.

Bayern a câștigat 57% din cele 156 de jocuri din Bundesliga în care a jucat Pfaff, comparativ cu 52% cu Maier în calitate de portar. În medie, Maier a primit 46 de goluri pe sezon; Pfaff a livrat o medie de 27,6. De asemenea, primea un gol la 84 de minute in timp ce Maier o dată la 65 de minute.

Ca și campionul mondial Maier din 1974, forma lui Pfaff s-a vazut si pe scena internațională. El a ținut mentinut poarta intacta intr-un meci cu Spania în sferturile de finală ale Cupei Mondiale din 1986, însa in semifinale a dar de Argentina, condusa magistral de Diego Armando Maradona.

Perioada sa la Bayern a durat șase ani, timp suficient pentru a -si face loc in istorie.

Raimond Aumann (1982-94)

Meciuri in Bundesliga: 216
Goluri primite: 229
Meciuri fara gol primit: 81

Antrenamentul alaturi de Pfaff a avut efectul dorit asupra lui Raimond Aumann. Nativul din Augsburg a castigat trei titluri in Bundesliga (dintre cele șase in total) fiind numărul 1 la Bayern, păstrând poarta intacta în 81 din cele 216 de apariții în Bundesliga, în timp ce a cedat in alte 229 . A avut o medie de un gol primit la 85 de minute.

Faptul că Bayern a pierdut mai puține jocuri cu Aumann (16,6%) decât cu Pfaff (17,3%) și Maier (25,5%) spune foarte multe. Insa toate aceste cifre impresionante nu au fost suficient de zgomotoase pentru a-l înlăture pe Bodo Illgner in poarta Germaniei. Când Germania de Vest a castigat Cupa Mondială din 1990, el a fost numărul 2.

Aumann a moștenit banderola de capitan de la celebrul fundaș Klaus Augenthaler în 1991, distincție pe care a deținut-o timp de trei ani.

Oliver Kahn (1994-2008)

Meciuri in Bundesliga pentru Bayern: 429
Goluri primite: 407
Meciuri fara gol primit la Bayern: 169

Următorul mare portar al lui Bayern, atat pentru club și cat si pentru echipa nationala a fost Kahn, care și-a justificat mai mult decât prețul de 2,5 milioane de euro, un record pe atunci pentru un portar din Bundesliga, care a schimbat Karlsruher pentru 14 ani pline de trofee la München.

Avand abilități supreme de a para suturile violente si cu reflexe remarcabile, Kahn a fost, fără îndoială, cel mai bun nr. 1 din generația sa.

Colecția sa include opt titluri in Bundesliga și UEFA Champions League din 2001. Castigator consecutiv al premiului Fotbalistului German al Anului, el s-a clasat, de asemenea, pe locul trei în clasamentul Balonului de Aur în 2001 și 2002, iar palmaresul său demai include 204 meciuri fara gol primit in Bundesliga, record ce rămâne in picioare si în prezent.

Manuel Neuer (2011-prezent)

Meciuri in Bundesliga pentru Bayern: 267
Goluri primite: 186
Meciuri fara gol primit la Bayern: 137

Trei ani au trecut de la retragrea lui Kahn și transferul lui Neuer de la Schalke in vara anului 2011. În acel moment, Bayern a terminat pe locul al doilea, primul și al treilea în Bundesliga, a câștigat o Cupă DFB și s-a calificat dincolo de sferturile Ligii Campionilor doar o singură dată, pierzând cu 2-0 în fața lui Inter Milano în finala din 2010.

De când Neuer a devenit portarul bavarezilor, Bayern obținut 8 dintre cele 9 posibile titluri in Bundesliga, 5 Cupe DFB și 2 Ligi ale Campionilor, avand un rol decisiv in realizarea triplelor din 2013 și 2020.

Internaționalul german (selectionat de 96 de ori) a ratat sezonul 2017/18 din cauza unei fracturi de metatarsian. Trebuie tinut cont ca este o realizare remarcabilă în sine, dat fiind că a jucat cu o placă de metal în piciorul drept inca din 2008.

Cu toate acestea, Neuer este un atlet extraordinar: l-a depășit deja pe Kahn la meciurile fara gol primit în 90 minute in Bundesliga și a făcut acest lucru jucând cu peste 100 de jocuri mai puțin decât „Der Titan”. Neuer, în vârstă de 35 de ani, este acum la doar 5 meciuri distanță (incluzand si meciurile de la Schalke) de egalarea recordului detinut de predecesorul său.

Procentajul victoriilor lui Bayern cu Kahn în poartă a fost de 60,6%. Cu Neuer titular a crescut la aproape 77%. Nu este nicio surpriză acest lucru, având în vedere ca cel mai bun portar al anului 2020, si desemnat de 5 oro de catre IFFHS drept cel mai bun portar din lume, este învins în medie o dată la 129 de minute în Bundesliga, cel mai bun procentaj al clubului.

În plus, față de ceilalti mari portari ai lumii, și de interventiile la unu la unu care stau la baza cifrelor, portarul lui Bayern și al nationalei Germaniei s-a transformat într-un adevarat libero, capabil să opreasca atât atacurile adversarilor dincolo de granițele careului cat și participarea activă la jocul ofensiv.

Deși nu este primul „sweeper-keeper” al jocului, Neuer a devenit punctul de referință pentru acest rol. Rata sa de pase reusite în 33 de apariții în Bundesliga în sezonul 2019/20 a fost de 84,9%. Fostul sau antrenor Pep Guardiola a lansat chiar ideea de a-l juca pe câștigătorul Cupei Mondiale din 2014 la mijlocul terenului, sustine Rummenigge.

Șeful lui Bayern a refuzat, dar a fost de acord că tinand cont de abilitatile lui Neuer cu mingea, nu ar fi fost o idee atât de ciudată.

“Sunt sigur că s-ar fi descurcat bine la mijlocul terenului, dar Manuel a inventat arta de a fi fotbalist ca portar și a revoluționat aceasta poziție”, și-a amintit el într-un interviu pentru revista clubului.

Rummenigge nu este primul care o spune și nu va fi ultimul. În timp ce Maier, Pfaff, Aumann și Kahn sunt adevărați portari, Neuer este adevaratul GOAT al lui Bayern.

 

Distribuie pe:
5 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
5
0
Posteaza un comentariux
()
x