25 May 2022

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Daca Guardiola devine o copie a lui Mourinho

GM

După ce a părăsit UCL în semifinale, cedând în fața lui Atletico, Guardiola i-a bruscat pe fizioterapeuții lui Bayern, aproape luându-se la pumni cu unul dintre ei, din cauza eșecurilor, legate de pregătirea jucătorilor-cheie, cum ar fi Robben. Sâmbătă, Guardiola a cucerit cel de-al patrulea titlu consecutiv din Bundesliga, însă victoria a fost umbrită de informațiile despre confruntări. Pep afirma că informația s-a scurs ”cu ajutorul” unei cârtițe din vestiar.

Întrebat despre asta, Pep s-a arătat drept victimă, zicând că ”oricine ar fi făcut-o, a făcut-o să lovească în mine. Dar eu oricum nu voi mai fi aici din sezonul următor, deci nu e problema mea, ci a lui Bayern. Lucruri din astea s-au întâmplat de multe ori, în acești 3 ani”. Pep a mai adăugat că ”poate că persoana aceasta va fi prezentă aici și în sezonul următor, iar lumea nu-și dă seama de ceea, ce este evident: răul nu mi se face mie, ci clubului, echipei. Eu nu voi mai fi aici, deci e problema clubului.”

Si voila, nu e problema lui Pep. De fapt, cam niciodată n-a fost problema lui Pep, cam mereu e problema/greșeala altcuiva. Rar a fost Guardiola de vină. Spaniolul pare a-l copia pe rivalul său Mourinho în a-i face vinovați pe toți, în afară de el însuși. Și, cu toate că tactica posesivă și expansivă a lui Pep diferă de stilul defensiv și de contraatac al lui Mourinho, cei doi se aseamănă. Ca și portughezul, el și-a descărcat frustrarea pe, ce ironic, staff-ul medical. Și nu are dreptate, mai ales că problemele de sănătate sunt permanente în cadrul clubului. Pep cunoștea istoria accidentărilor jucătorilor săi, el a ales echipa, el a coordonat antrenamentele și tacticile, prin urmare el trebuie să-și asume responsabilitatea pentru eșecul din fața lui Atletico. Având în vedere calitatea lotului bavarez, Guardiola ar fi trebuit să ridice trofeul UCL deasupra capului.

Pep a vizat oficiali și membri ai clubului, deoarece, din al său punct de vedere, ei sunt problema, nu el. Bayern a fost încântată să aibă un antrenor de talia lui Guardiola și, deși a fost scepticism printre unii membri ai clubului, au fost ei singura problemă? Nu, din cauza stilului de management al lui Pep, lucru pe care el nu-l vede. Situația este aproape aceeași ca și la Mourinho. Diferența este că Mourinho știe că este un antrenor pompos și egoist, dar dă un rezultat. Pep nu știe că e egoist sau, cel puțin, nu o admite în public ca Mourinho, ceea ce creează un stil de management controversat și grosolan – dar care, din nou, dă un rezultat.

Ambii tehnicieni sunt nerăbdători, greoi și detașați. Da, aduc rezultate, însă cară și balast. În acest weekend, am învățat de la Guardiola că are un punct de vedere detașat, gata să dea vina pe o cârtiță, care face rău clubului, însă orb în fața stilului propriu ramificat de management. Acest lucru trebuie să-i entuziasmeze pe fanii lui City, dar și să-i umple de nervi. EPL va fi adevăratul test al lui Guardiola. Bătălia de ego-uri dintre el și Mourinho vor fi un cazan de dramă și spectacol, o rivalitate palpabilă dintre două cluburi de elită și o ambianță competitivă, ce va încânta fanii din Manchester și din afara lui, dar să nu vă mirați dacă vor începe să apară crăpături în armura lui Guardiola. Pep se va scălda în glorie, dacă lucrurile vor merge bine, iar de nu, își va proteja imaginea.

Poate că e un geniu al tacticii, deoarece sistemul său nu permite adversarilor să înscrie, dar este un sistem plictisitor. A fost intangibil la Barcelona, fiind jucător devenit antrenor, însă cultura de joc din Bundesliga este un pic alta. Barcelona, cel puțin, avea finețea și talentul de a crea un joc de pase atractiv, de la care salivau fanii, dar Pep a fost nevoit să se adapteze stilului german de fotbal. Succesiunea de trofee, câștigate cu Bayern, sugerează că Guardiola chiar s-a adaptat, dar poate Germania a fost o adevărată silință? Mai mult decât atât, s-ar putea ca EPL să mai taie din reputația lui Guardiola și, în acest caz, poate Pep ar trebui să le mulțumească unor oameni ca Messi, Xavi și Iniesta pentru succesul său?

În disputele cu jurnaliștii nemți, care-l criticau pentru incapacitatea de a repeta succesul predecesorului său, Jupp Heynckes, care a reușit tripla în ultimul său sezon, Pep a încercat să-și protejeze valoroasa imagine și ego-ul secret, astfel încât Bayern să fie pentru el, ca și Barcelona, perfecțiune, din punct de vedere istoric. Pep s-a apărat, dar e interesantă inabilitatea sa de a face față presiunii presei germane și de a-și asuma, pe bună dreptate, responsabilitatea pentru faptul că, în ciuda reputației și resurselor sale, a fost bătut de un strateg mai bun. Interesantă, pentru că e curios cum va face față presiunii jurnaliștilor englezi. Până la urmă, presiunea este o parte a meseriei, cealaltă latură a gloriei, idolizării și banilor. EPL este cel mai competitiv campionat domestic din lume, iar mass-media engleză – necruțătoare. Pomenindu-se într-o situație similară, Guardiola riscă să fie rupt în bucăți.

Dacă Mourinho va veni la Old Trafford în această vară și dacă va fi să fie o relație minunată dintre portughez și Ed Woodward, vicepreședintele executiv al consiliului de administrație, s-ar putea ca United să renască, sprijinit fiind de Woodward la capitolul finanțelor. Ce va face Guardiola? Rivalitatea sa cu Mourinho e veninoasă, iar ego-ul – potențial mai mare. Va rezista Guardiola presiunii și așteptărilor șefilor de pe Emirates, în primul său an din Anglia? Va duce cu el, la Manchester, toată amărăciunea sau își va potoli eul, își va asuma responsabilitatea, se va adapta celui mai competitiv campionat și va aduce rezultate?

Andrew Brennan, forbes.com

Distribuie pe:
3 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
3
0
Posteaza un comentariux
()
x