În acest sezon, tehnicianul bavarez a dat de primele probleme serioase din cariera sa, legate de atingerea obiectivului. Pavel Zinoviev a studiat reacțiile spaniolului față de ultimele sale eșecuri și a ajuns la concluzia că nu-l va mai compătimi niciodată.

”Poți să te spânzuri de plictiseală”, ”campionatul unei singure echipe”, ”e timpul să închidem Bundesliga” – obiecțiile haterilor campionatului german, deși păreau uitate, acum sunt din nou la modă și actuale, ca niciodată. În ultimii câțiva ani, eram gata să-i demonstrez oricui că Bundesliga are de oferit mai multe, decât pare la prima vedere, iar meciurile lui Bayern trebuie privite corect, ca pe o paradă militară săptămânală, în care clubul principal al țării își etalează cel mai bun armament, de care dispune. Până recent, mi se părea că, să te uiți la jocul lui Bayern, e ca și cum ai vizita Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți, unde orice doritor are ocazia să-și racordeze ceasul la etalonul fotbalului. (jos pălăria și aplauze autorului pentru această bucată de text – Max)

Însă deja de 2 ani, la Munchen este prezent un om, care, pas cu pas, lipsește Bundesliga de comandantul, modelul și punctul său de reper.

JG

Campania uriașă, pornită de Guardiola, cu scopul de a face din Rekordmeister un corp ceresc, a adus la transformarea clubului într-un gigant plictisit și plictisitor. Este imposibil să mai negi lehamitea, care s-a lăsat peste Allianz Arena și care a dat un șut serios în imaginea Bundesligăi.

Bayern nu mai este punctul de atracție principal. Multă lume se întreabă – în care moment al sezonului, Bayernul era el insuși? Atunci când mărea, în mod amețitor, diferența față de a doua clasată? Sau, de fapt, acum vedem adevăratul Bayern – neputincios, distrus, ce apleacă docil capul chiar și în fața unui outsider și-i permite să-și bată joc de el? Este firesc ca întrebările să fie adresate antrenorului principal. Numărul nemulțumiților de munca sa este tot mai mare, iar pretențiile fanilor sunt argumentate – li s-a luat produsul preferat, nu li s-a dat nimic în schimb, iar acum li se bagă pe gât un alt produs, mediocru, făcut de un străin.

Încă prin toamna lui 2013 a început respingerea ideilor lui Guardiola. Atunci, având în vedere perioada scurtă de timp a tehnicianului la noul său loc de muncă, problemele au cam fost ignorate și s-au neglijat greșelile evidente. Pe la sfârșitul sezonului 14/15, pentru aproximativ aceleași erori de calcul, Bayern a plătit cu două trofee.

Sunt ferm convins că psihologii au ce discuta cu acei oameni, care au avut plăcerea de a viziona jocul lui Bayern din acest sezon. Ceva nu e în regulă cu ei.

Niciodată nu v-ați gândit că, și de ați fi cel mai imparțial iubitor al celor mai frumoase calități ale fotbalului, e nevoie de un efort enorm pentru a-l compătimi pe Guardiola? Necătând la toate realizările, trofeele sale și alte caracteristici ale unui om de succes, el practic nu are fani. Deși este foarte inteligent, creativ, un arhitect excelent și un tactician subtil. Este respectat, i se apreciază fantezia și capacitatea de lucru. Dar nu este iubit. În Germania, odată cu valul de probleme, ce a copleșit echipa, Guardiola a rămas fără susținători. S-ar putea ca excepția să o facă cei din conducere, însă cine știe ce vorbesc între ei Sammer și Rummenigge, atunci când sunt departe de camere și microfoane.

Problema este în personalitatea din spatele tuturor cupelor. Uită-te la Mourihno cum vrei, dar nu poți să nu te îndrăgostești de el atunci, când îl vezi, la o nouă conferință de presă, cum se pune ca un scut în fața discipolilor săi și cum filtrează prin sine absolut orice remarcă usturătoare, lansată de jurnaliști în adresa echipei. Iar Guardiola se ascunde în spatele greșelilor altora, ca un laș. Și nu e nici pe departe singurul defect al său.

Este imposibil să compătimești un om, care-l aplaudă sarcastic pe unul din membrii staff-ului, medicul echipei Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahrt, chiar în timpul meciului. Oricât de mult s-ar lungi reabilitarea unui sau altui lider și oricât de mult s-ar amâna revenirea sa pe teren, trebuie să ții cont de două lucruri esențiale: primul – nu există așa meci, pentru care poți să sacrifici sănătatea unui jucător și să-i forțezi restabilirea și, al doilea, extrem de banal – respectul. Respectul față de cei, mai în vârstă decât tine. În anul, în care Muller-Wohlfahrt abia s-a angajat la club, Pep, în vârstă de 4 ani, mergea, pentru prima dată, la cursuri pregătitoare preșcolare, cu mama de mână.

JG

În cele din urmă, dacă tot te ocupi de un club de top și, în cazul eșecurilor, dai vina pe numărul mare de jucători, indisponibili din cauza accidentărilor, în mod automat permiți să ți se compare echipa cu vreun Hannover sau Werder. Iată care sunt acele echipe, unde lucrurile, pe bună dreptate, depind mult de sănătatea jucătorilor de bază. În același Werder, când s-a accidentat Fin Bartels, el a fost înlocuit cu un debutant de 17 ani, din academie. Iar la Bayern, în locul indisponibilului Ribery, iese Gotze. Și nici nu vreau să aud argumente, cum că echipa, care a jucat pe Camp Nou, nu avea absolut nicio șansă de victorie în fața Barcelonei, în prima semifinală.

Certuri, iar certuri și, încă o dată, certuri. În structura clubului bavarez sunt tot mai puțini oameni, cu care Guardiola încă nu a intrat în conflict. În ianuarie 2015, schimbul de replici cu Sammer a fost cât pe ce să se transforme într-un alt schimb – de pumni. Cu ceva timp înainte de aceasta, Pep a forțat plecarea celui mai bun atacant de atunci, Mandzukic, fără a-i lămuri clar croatului ce anume a stat în spatele acestei decizii. Și, recent, în această listă a mai nimerit un Muller – Thomas. Reacția lui, adresată tehnicianului, după o schimbare, a fost următoarea: ”Când se va termina acest rahat?”. Guardiola, se pare că, nu l-a auzit, însă l-au auzit foarte bine alții – cei din Man. United.

TM

Este dificil să simpatizezi unui antrenor, care a decis să facă teatru pentru public și, pentru asta, a implicat în spectacolul său de doi bani o femeie-arbitru. Mimicile, bufoneria și artistismul său caraghios și deloc la momentul și timpul potrivit – toate au căzut în capul Bibianei Steinhaus, într-un meci din octombrie, contra Borussiei M. Ea, în calitate de colaborator activ al poliției, a făcut un mare efort pentru a-și păstra calmul și a nu-i răsuci mâinile catalanului necontrolat. Iar motivul întregului circ a fost refuzul arbitrului de a adăuga 30 de secunde de prelungire la timpul regulamentar al meciului.

Și, în general, nu vi se pare că Guardiola și Messi au ceva în comun? Vrând să pară inocenți și curați, ca lacrima, mai devreme sau mai târziu, își arată adevărata fire, în momente ca acesta, scoțând la iveală niște personaje deloc plăcute. Se pare că de asta se împăcau atât de bine, pe vremurile lui Guardiola la Barcelona.

Pe fundalul oscilațiilor și nesiguranței permanente ale antrenorului principal, Bayern, în acest an, a terminat sezonul îndată după câștigarea campionatului. Se creează impresia că toate pregătirile de vară și iarnă au avut un singur scop – cel de a apăra titlul de campioană. După ce a fost să fie evenimentul, Bayern a început a eșua zgomotos peste tot. Pe la sfârșitul lui aprilie, Rekordmeisterul aducea aminte a tescovină de struguri, din care antrenorul se străduia, din răsputeri ,să mai stoarcă vreo câteva picături. 5 înfrângeri în 6 meciuri – e prea de tot chiar și pentru echipele din zona retrogradării, din Bundesliga. Lothar Matthaus, într-un interviu acordat lui Sky Deutschland, a spus următoarele despre situația din club: ”Bayern nu mai arată acel joc stabil, pe care-l demonstra în ultimele 8 luni. Se pare că unii jucători și-au pierdut încrederea în Guardiola, lucru la care el nu se aștepta”.

Este evident că proiectul bavarez, numit ”Cel mai bun antrenor din lume pentru cea mai bună echipă din lume”, a eșuat, de fapt. Da, totuși trebuie apreciat curajul lui Guardiola. Moștenind de la Heynckes un club perfect, el nu s-a lăsat rugat și a făcut din el ce a vrut, demonstrând propriul specific de antrenor. Pentru o scurtă perioadă de timp, se crea senzația că, într-adevăr, jocul lui Bayern a devenit și mai interesant, însă toate au fost doar ultimele țipete ale acelui DreamTeam 12/13, înainte de anticipata perioadă de tăcere. Tot, ce mai are de făcut acum Guardiola, e să fie alături de echipă, în aceste momente, și să planifice următoarul pas spre o treaptă mai înaltă. Nimeni nu știe când va avea loc aceasta. Atât președintele lu Bayern, cât și ceilalți din conducere, sunt de părerea că serviciile unui asemenea ghid de elită valorează 17mln de euro pe an.

Ce pot să zic – ei văd mai bine lucrurile.

sursa: Pavel Zinoviev, sports.ru

0 0 vote
Article Rating
7 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
palcenina
palcenina
27 May 2015 18:15

Articolul mi se pare scris cu prea multa patima impotriva lui Guardiola. Cu toate acestea, cam toate criticile sunt intemeiate. Referitor la plecarea unor legende, nu mi-o doresc, dar se intampla. Cand acestia nu mai pot fata la Bayern si pot face bani frumosi altundeva, unde ar fi vedete, ar fi de inteles. Ceva gen Raul Gonzales. Tragic este ca suntem in pericol sa ne plece simboluri care inca mai au de spus multe in fotbalul mare!! Adica United are ochi sa-i vada ca sunt buni, pe cand ochii lui Pep vad niste jucatori care doar blocheaza locurile pe care ar tebui sa le ocupe niste spanioli mediocri…

florins
florins
26 May 2015 8:38

gery76: La fel cred si eu! Acuma am avea nevoie de cineva (antrenor) care sa fie pentru jucatori ca un parinte, sa le dea incredere celor tineri, proveniti de la academia clubului, ca pot performa si ei, asemeni celor dinainte. Urmarind ceremonia din Marienplatz, l-am vazut pe Ribery facand un gest afectiv cu Weiser si m-am bucurat foarte mult. Eu cred in acest baiat, cred ca a confirmat in aceasta primavara si s-ar putea sa fie unul dintre jucatorii nostri de viitor. Sigur, el a fost promovat de Guardiola, care ar trebui sa-l sustina in continuare. Dar, la o echipa mare nu pot trece neobservate gesturile adversive ale antrenorului fata de alti jucatori, iar acest lucru se rasfrange asupra tuturor, in special asupra celor tineri. De aceea cred ca Guardiola nu este omul potrivit sa reconstruiasca Bayernul, aratandu-le mereu jucatorilor cine este seful.

gery76
gery76
26 May 2015 0:26

@florins:
-In Muller si in Schweini mi-este speranta si mie in ceea ce priveste pe Guardiola si in schimbarea abordarii lui tactice si interumane,ambii fiind foarte iubiti de suporteri,alaturi de Lahm fiind copiii clubului bavarez.

-Nu vreu sa cred ca Rummenigge,care stie extrem de bine ce inseamna spiritul celor de la Bayern,s-ar desparti de doua dintre simbolurile bavareze,nu poate conducerea clubului ca Bayern sa-si piarda propria identitate prin despartirea aproape in totalitate de jucatorii mari crescuti in ograda proprie.M-as simti cu adevarat frustrat sa vad pe Schweini si Muller imbracand tricoul lui Manchester United.

iliecristian
iliecristian
25 May 2015 19:51

florins: Cred ca guardiola este si un tip razbunator, nu a uitat declararatia lui Schweini de dupa finala CM 2014, cu siguranta nu-l va uita nici pe Muller. Bayern este o “palarie” cam mare pentru guardiola, asta e parerea mea.

florins
florins
25 May 2015 19:19

Eu am mare incredere in continuare in Thomas Muller, singurul in stare sa i se opuna prin atitudine lui Guardiola, cand acesta concepe eronat echipa si tactica. Este adevarat, in dubla cu Barcelona Guardiola si-a aratat limitele de antrenor. Si, cred ca si pe cele de om: Muller nu a fost schimbat din considerente de joc, ci pentru a i se arata cine este seful. Pentru un jucator ca Thomas Muller, doua schimbari intr-o asemenea dubla au insemnat o adevarata umilinta! Ca si pentru mine, fan Bayern si suporter al lui Muller.

gery76
gery76
25 May 2015 18:08

Excelent articol care face o radiografie perfecta a situatiei de la Bayern in ultimii doi ani in mandatul lui Guardiola. – Caracterul lui Pep este redat si de alte situatii in care si-a dovedit duplicitatea si aici vreu sa dau exemplu lui Kroos,pe care l-a laudat spunand public ca intregul joc al bavarezilor se va plia in jurul sau,pentru ca aproape imediat acesta sa plece la Real[nu ca mi-ar fi placut personal prea mult Kroos],iar ceea ce s-a intamplat cu Thomas Muller in dubla cu Barca este de neconceput pentru un mare antrenor asa cum este[a fost Guardiola]. -In tur dupa ce faci cea mai inestetica posesie din istoria fotbalului,practic antijoc total[53% posesie fara nici un sut pe spatiu portii,incredibi],primesti gol minutul 76 si tu ”inovatorul” scoti singurul jucator ce se zbatuse in atac,facuse o faza superba la 0-0 centrand excelent din tusa si numai semiluftul lui Lewa a facut sa nu marcam,repet la singura ocazie din tot meciul.Urmarea se stie am mai primit 2 goluri incercand sa dominam dar atacul era bont. -In retur la fel ,Muller a jucat… Citeste mai mult

florins
florins
25 May 2015 15:24

Observatii corecte care arata ca dinafara se vad lucrurile mai bine. Daca stau bine si ma gandesc, nu mai cred in dorinta conducerii clubului de a-i prelungi contractul lui Guardiola, pt ca nu sunt orbi acei oameni din conducere. Si atunci, oare ce sta in spatele ofertei repetate facute de Rummenigge lui Guardiola? Lansez o ipoteza: conducerea vrea printr-un nou contract sa ii micsoreze leafa catalanului si, probabil, sa micsoreze clauza sa de demitere, pe care nu o stie nimeni dinafara. Asa, Guardiola ar fi mai usor de demis. Ce credeti?

Subscribe via Email

Introdu adresa de e-mail pentru a primi notificare pentru orice postare noua adaugata pe site

Urmareste-ne pe Facebook
Parteneri
Help us run this site…
7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x