27 November 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

De ce este greu să fii fan al lui Guardiola

În acest sezon, tehnicianul bavarez a dat de primele probleme serioase din cariera sa, legate de atingerea obiectivului. Pavel Zinoviev a studiat reacțiile spaniolului față de ultimele sale eșecuri și a ajuns la concluzia că nu-l va mai compătimi niciodată.

”Poți să te spânzuri de plictiseală”, ”campionatul unei singure echipe”, ”e timpul să închidem Bundesliga” – obiecțiile haterilor campionatului german, deși păreau uitate, acum sunt din nou la modă și actuale, ca niciodată. În ultimii câțiva ani, eram gata să-i demonstrez oricui că Bundesliga are de oferit mai multe, decât pare la prima vedere, iar meciurile lui Bayern trebuie privite corect, ca pe o paradă militară săptămânală, în care clubul principal al țării își etalează cel mai bun armament, de care dispune. Până recent, mi se părea că, să te uiți la jocul lui Bayern, e ca și cum ai vizita Biroul Internațional de Măsuri și Greutăți, unde orice doritor are ocazia să-și racordeze ceasul la etalonul fotbalului. (jos pălăria și aplauze autorului pentru această bucată de text – Max)

Însă deja de 2 ani, la Munchen este prezent un om, care, pas cu pas, lipsește Bundesliga de comandantul, modelul și punctul său de reper.

JG

Campania uriașă, pornită de Guardiola, cu scopul de a face din Rekordmeister un corp ceresc, a adus la transformarea clubului într-un gigant plictisit și plictisitor. Este imposibil să mai negi lehamitea, care s-a lăsat peste Allianz Arena și care a dat un șut serios în imaginea Bundesligăi.

Bayern nu mai este punctul de atracție principal. Multă lume se întreabă – în care moment al sezonului, Bayernul era el insuși? Atunci când mărea, în mod amețitor, diferența față de a doua clasată? Sau, de fapt, acum vedem adevăratul Bayern – neputincios, distrus, ce apleacă docil capul chiar și în fața unui outsider și-i permite să-și bată joc de el? Este firesc ca întrebările să fie adresate antrenorului principal. Numărul nemulțumiților de munca sa este tot mai mare, iar pretențiile fanilor sunt argumentate – li s-a luat produsul preferat, nu li s-a dat nimic în schimb, iar acum li se bagă pe gât un alt produs, mediocru, făcut de un străin.

Încă prin toamna lui 2013 a început respingerea ideilor lui Guardiola. Atunci, având în vedere perioada scurtă de timp a tehnicianului la noul său loc de muncă, problemele au cam fost ignorate și s-au neglijat greșelile evidente. Pe la sfârșitul sezonului 14/15, pentru aproximativ aceleași erori de calcul, Bayern a plătit cu două trofee.

Sunt ferm convins că psihologii au ce discuta cu acei oameni, care au avut plăcerea de a viziona jocul lui Bayern din acest sezon. Ceva nu e în regulă cu ei.

Niciodată nu v-ați gândit că, și de ați fi cel mai imparțial iubitor al celor mai frumoase calități ale fotbalului, e nevoie de un efort enorm pentru a-l compătimi pe Guardiola? Necătând la toate realizările, trofeele sale și alte caracteristici ale unui om de succes, el practic nu are fani. Deși este foarte inteligent, creativ, un arhitect excelent și un tactician subtil. Este respectat, i se apreciază fantezia și capacitatea de lucru. Dar nu este iubit. În Germania, odată cu valul de probleme, ce a copleșit echipa, Guardiola a rămas fără susținători. S-ar putea ca excepția să o facă cei din conducere, însă cine știe ce vorbesc între ei Sammer și Rummenigge, atunci când sunt departe de camere și microfoane.

Problema este în personalitatea din spatele tuturor cupelor. Uită-te la Mourihno cum vrei, dar nu poți să nu te îndrăgostești de el atunci, când îl vezi, la o nouă conferință de presă, cum se pune ca un scut în fața discipolilor săi și cum filtrează prin sine absolut orice remarcă usturătoare, lansată de jurnaliști în adresa echipei. Iar Guardiola se ascunde în spatele greșelilor altora, ca un laș. Și nu e nici pe departe singurul defect al său.

Este imposibil să compătimești un om, care-l aplaudă sarcastic pe unul din membrii staff-ului, medicul echipei Hans-Wilhelm Muller-Wohlfahrt, chiar în timpul meciului. Oricât de mult s-ar lungi reabilitarea unui sau altui lider și oricât de mult s-ar amâna revenirea sa pe teren, trebuie să ții cont de două lucruri esențiale: primul – nu există așa meci, pentru care poți să sacrifici sănătatea unui jucător și să-i forțezi restabilirea și, al doilea, extrem de banal – respectul. Respectul față de cei, mai în vârstă decât tine. În anul, în care Muller-Wohlfahrt abia s-a angajat la club, Pep, în vârstă de 4 ani, mergea, pentru prima dată, la cursuri pregătitoare preșcolare, cu mama de mână.

JG

În cele din urmă, dacă tot te ocupi de un club de top și, în cazul eșecurilor, dai vina pe numărul mare de jucători, indisponibili din cauza accidentărilor, în mod automat permiți să ți se compare echipa cu vreun Hannover sau Werder. Iată care sunt acele echipe, unde lucrurile, pe bună dreptate, depind mult de sănătatea jucătorilor de bază. În același Werder, când s-a accidentat Fin Bartels, el a fost înlocuit cu un debutant de 17 ani, din academie. Iar la Bayern, în locul indisponibilului Ribery, iese Gotze. Și nici nu vreau să aud argumente, cum că echipa, care a jucat pe Camp Nou, nu avea absolut nicio șansă de victorie în fața Barcelonei, în prima semifinală.

Certuri, iar certuri și, încă o dată, certuri. În structura clubului bavarez sunt tot mai puțini oameni, cu care Guardiola încă nu a intrat în conflict. În ianuarie 2015, schimbul de replici cu Sammer a fost cât pe ce să se transforme într-un alt schimb – de pumni. Cu ceva timp înainte de aceasta, Pep a forțat plecarea celui mai bun atacant de atunci, Mandzukic, fără a-i lămuri clar croatului ce anume a stat în spatele acestei decizii. Și, recent, în această listă a mai nimerit un Muller – Thomas. Reacția lui, adresată tehnicianului, după o schimbare, a fost următoarea: ”Când se va termina acest rahat?”. Guardiola, se pare că, nu l-a auzit, însă l-au auzit foarte bine alții – cei din Man. United.

TM

Este dificil să simpatizezi unui antrenor, care a decis să facă teatru pentru public și, pentru asta, a implicat în spectacolul său de doi bani o femeie-arbitru. Mimicile, bufoneria și artistismul său caraghios și deloc la momentul și timpul potrivit – toate au căzut în capul Bibianei Steinhaus, într-un meci din octombrie, contra Borussiei M. Ea, în calitate de colaborator activ al poliției, a făcut un mare efort pentru a-și păstra calmul și a nu-i răsuci mâinile catalanului necontrolat. Iar motivul întregului circ a fost refuzul arbitrului de a adăuga 30 de secunde de prelungire la timpul regulamentar al meciului.

Și, în general, nu vi se pare că Guardiola și Messi au ceva în comun? Vrând să pară inocenți și curați, ca lacrima, mai devreme sau mai târziu, își arată adevărata fire, în momente ca acesta, scoțând la iveală niște personaje deloc plăcute. Se pare că de asta se împăcau atât de bine, pe vremurile lui Guardiola la Barcelona.

Pe fundalul oscilațiilor și nesiguranței permanente ale antrenorului principal, Bayern, în acest an, a terminat sezonul îndată după câștigarea campionatului. Se creează impresia că toate pregătirile de vară și iarnă au avut un singur scop – cel de a apăra titlul de campioană. După ce a fost să fie evenimentul, Bayern a început a eșua zgomotos peste tot. Pe la sfârșitul lui aprilie, Rekordmeisterul aducea aminte a tescovină de struguri, din care antrenorul se străduia, din răsputeri ,să mai stoarcă vreo câteva picături. 5 înfrângeri în 6 meciuri – e prea de tot chiar și pentru echipele din zona retrogradării, din Bundesliga. Lothar Matthaus, într-un interviu acordat lui Sky Deutschland, a spus următoarele despre situația din club: ”Bayern nu mai arată acel joc stabil, pe care-l demonstra în ultimele 8 luni. Se pare că unii jucători și-au pierdut încrederea în Guardiola, lucru la care el nu se aștepta”.

Este evident că proiectul bavarez, numit ”Cel mai bun antrenor din lume pentru cea mai bună echipă din lume”, a eșuat, de fapt. Da, totuși trebuie apreciat curajul lui Guardiola. Moștenind de la Heynckes un club perfect, el nu s-a lăsat rugat și a făcut din el ce a vrut, demonstrând propriul specific de antrenor. Pentru o scurtă perioadă de timp, se crea senzația că, într-adevăr, jocul lui Bayern a devenit și mai interesant, însă toate au fost doar ultimele țipete ale acelui DreamTeam 12/13, înainte de anticipata perioadă de tăcere. Tot, ce mai are de făcut acum Guardiola, e să fie alături de echipă, în aceste momente, și să planifice următoarul pas spre o treaptă mai înaltă. Nimeni nu știe când va avea loc aceasta. Atât președintele lu Bayern, cât și ceilalți din conducere, sunt de părerea că serviciile unui asemenea ghid de elită valorează 17mln de euro pe an.

Ce pot să zic – ei văd mai bine lucrurile.

sursa: Pavel Zinoviev, sports.ru

Distribuie pe:
7 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
7
0
Posteaza un comentariux
()
x