15 July 2024

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

La multi ani, Bastian!

Articolul e de marti, inainte de-a se afla despre erorile Kickerului. Insa, Kicker sau nu, eu nu pot sa nu fiu de acord cu continutul sau.

31

Bastian Schweinsteiger. Cel mai bun dintre cei mai buni.

Conform rezultatelor sondajului, organizat de Kicker, cea mai respectata revista sportiva din Germania, cel mai bun jucator al sezonului a fost ales Bastian Schweinsteiger. Discutam despre logica acestor rezultate.

Daca as fi participat si eu la acest sondaj, fara a sta pe ganduri l-as fi votat pe Schweinsteiger. Insa evenimentul e unul pur german. Lumea din strainatate nu are acces la el. Nu-mi ramane decat sa sustin alegerea colegilor.

Nu atat mira faptul ca Schweinsteiger a devenit cel mai bun jucator german, ci faptul ca asta s-a intamplat pentru prima data, desi anterior de multe ori a fost printre cei nominalizati. Poate ca problema e in felul sau de joc, rational si rezervat, poate – in pozitia sa: totusi, un jucator din inima liniei mijlocii are mai putine sanse sa apara pe tabela de marcaj, decat unul din linia de atac. Oricum o fi, rolul sau din Bayernul de azi nu se limiteaza doar la pozitie. El este un pivot, un lider, un adevarat sef al liniei de mijloc in cea mai buna echipa din Europa.

Lui Bastian i-a luat mult timp, pana si-a gasit pozitia. Sub conducerea lui Felix Magath, juca pe dreapta: dribla, fugea de adversari, centra, deseori se deplasa spre centru si suta pe poarta. Jucand pentru nationala, la campionatele din 2004, 2006 si 2008, la fel era pe flanc. I s-a intamplat sa aiba treaba si in aparare: Philipp Lahm si Bixente Lizarazu erau ambii accidentati, iar Bastian a fost nevoit sa inchida lacuna din flancul apararii bavareze.

Louis van Gaal a fost cel, care l-a mutat pe postul de mijlocas central. Schweinsteiger a devenit coleg cu Mark van Bommel, fiind, initial, in umbra partenerului mai in varsta. Insa jocul alaturi de un maestru, ca van Bommel, a fost o experienta nepretuita. Pas cu pas, Bastian s-a familiarizat cu circumstantele, a “prins la putere” si l-a detronat pe olandez din postura de sef. Iar in 2010 s-a fixat ferm si la nationala, pe aceeasi pozitie, de mijlocas central, aratand un joc extraordinar la campionatul mondial din 2010 si intrand in unsprezecele simbolic al competitiei.

Asadar, care e secretul lui Schweinsteiger? In primul rand – universalitatea sa. Ca fotbalist este foarte inteligent, intelept. Simte ritmul si directia jocului la nivel intuitiv. Pasele sale mai mereu sunt precise, rapide si la momentul potrivit. Daca e nevoie, stie sa tina mingea, sa dribleze sau sa “agite apele” in jumatatea de teren a adversarului. Schweinsteiger este un comandant excelent, un adevarat “numar zece”. In acelasi timp, e si un adevarat luptator: niciodata nu pierde in lupta corp la corp, poate sa joace dur, iar daca e nevoie – si mai dur. E rapid, agil si puternic. Isi intelege suficient de bine pozitia, pentru a putea “parjoli” mijlocul terenului. Lucru, ce-i reuseste de minune.

Daca adunam toate cele de mai sus, avem un mijlocas central aproape ideal, care e la fel de priceput atat in atac, cat si in aparare.

Mai mult decat atat, Bastian e un adevarat lider al echipei. De nenumarate ori, in situatiile critice, el era acel om, pe care-l urmau coechipierii. Schweinsteiger niciodata nu renunta si este foarte sensibil la esecuri. E un adevarat suflet al echipei. Putina lume stie ca a jucat cu o accidentare la glezna, de la inceputul lui februarie. Insa a rabdat pana la sfarsitul sezonului, cu ajutorul analgezicelor. Abia in iunie a apelat la chirurgi. Din acest motiv a ratat o perioada din cantonamentul presezonier si inca nu este refacut complet, pentru a juca la randamentul maxim.

E evident ca succesul unui jucator individual este in stransa legatura cu succesul echipei sale. In sezonul precedent, Bayern a castigat tot, ce a putut sa castige, si e logic ca, din cei 15 jucatori, nominalizati de Kicker, 9 sunt bavarezi. Dar e si mai logic faptul ca cel mai bun a devenit Schweinsteiger – poate ca singurul jucator din Bayern, care a fost intr-adevar de neinlocuit in precedentul sezon.

Surprinzator sau nu, dar el continua sa progreseze si, se pare ca, abia incepe perioada sa de apogeu. Are in spate aproape 300 de meciuri la Bayern si aproape 100 la nationala. Si oricum inca e plin de ambitii. E foarte interesant rolul, pe care-l va avea in tactica lui Guardiola. Pana acum, spaniolul l-a ferit de riscuri, mai mult sau mai putin. Insa revenirea e aproape.

2012
2013

surse: fc-bayern.ru, sportbox.ru

Lasă un răspuns

4 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
4
0
Posteaza un comentariux