19 October 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Blogul lui Oli Kahn: Guardiola poate face un nou Bayern

Dragi fani ai fotbalului,

in legatura cu semnarea lui Pep Guardiola pentru FC Bayern, acest lucru a atras atentia intregii Europe. Faptul ca spaniolul a refuzat ofertele de cluburi puternic financiar, cum ar fi Manchester City, Chelsea si P.S.G. si a optat pentru Bayern, este luat ca un amestec de admiratie si respect pentru cunoastere. Ziarul britanic Daily Mail scrie, de exemplu, ca transferul lui Guardiola la Bayern a fost “o lovitura dura pentru cei (…) interesati in Premier League. Gigantul german castiga “.

Dupa 14 titluri in 4 ani cu FC Barcelona, Guardiola se bucura de o reputatie extrem de mare. În Fanorakel (un fel de sondaj de opinie al fanilor – n.m.) spaniolul detine o majoritate clara printre antrenorii cei mai buni dn lume in prezent. O majoritate clara care o poate face pe Bayern  sa devina numarul 1 in Europa.
Obligatia este insa ca Pep Guardiola sa se inteleaga cu directorul sportiv al clubului, Matthias Sammer.

Guardiola poate crea la München un centru clasic?

Oricine care l-a urmarit pe Guardiola la Barcelona a recunoscut faptul ca longevitatea este un factor cheie al succesului acolo. Conceptul sau se bazeaza în principal pe informatii de joc si perfectiunea tehnica. Ca Guardiola s-a potrivit atat de bine la Barcelona poate fi explicat si prin faptul ca el insusi a fost un astfel de jucator. Imi amintesc de o semi-finala de Cupa UEFA in 1996, cand l-am intalnit cu Bayern pe Guardiola, jucand pentru Barcelona. Puterea lui in special a fost la minte: anticiparea jocului l-au facut un astfel de jucator important.

Ca antrenor la Barca, stilul lui Guardiola s-a dezvoltat in ultimii ani, mai mult si mai mult, el facand unele schimbari interesante. De exemplu, a desfiintat centrul traditional al clubului si a vandut superstaruri ca Eto`o sau Ibrahimovic. A inventat asa-numitul “fals nr. 9” ca fiind un amestec de atacant si playmaker. Lionel Messi are in mod clar in dezvoltarea sa amprenta lui Guardiola. Acest lucru va fi interesant de vazut daca la Bayern va folosi in viitor un “fals nr. 9”.

Pentru Guardiola nu toti jucatorii sunt la fel

Guardiola este un element central in posesia mingii. Dar, spre deosebire de Louis van Gaal, unde mingea a fost de multe ori un scop in sine, la Guardiola jocul va fi rapid si anticipativ. Actorii au in minte terenul de joc, inainte de a primii mingea, in scopul de a anticipa actiunile lor viitoare. Acest lucru necesita o concentrare mare si de inalta calitate tehnica. Atunci cand echipa a pierdut mingea trebuie s-o castige inapoi in cateva secunde. Daca acest lucru nu reuseste, ea se retrage iar la o greseala a adversarului incepe imediat sa paseze. Prin urmare, este important ca echipa sa se miste in mod constant si jucatorii sa se ajute reciproc, astfel incat structura generala sa ramana compacta. Orice persoana care nu este dispus sa participe la aceste miscari colective vor gasi ca foarte dificil sistemul lui Guardiola.

Aceasta idee colectiva a unui sistem nu inseamna ca pentru Guardiola toti jucatorii sunt la fel. El a spus odata ca a fost o minciuna cand antrenorii spun ca toti jucatorii sunt la fel. Guardiola a incercat intotdeauna sa vorbeasca in mod individual pentru diferitele personalitati de la echipa. In plus, Guardiola si-a promovat din nou si din nou, jucatorii de la tineret la echipa mare, astfel incat acesta sa poata sa castige experienta acolo, astfel cei mai importanti jucatori de la echipa de tineret vor fi mai valorosi.

Guardiola o poate face pe Bayern sa devina numarul 1 in Europa

Guardiola va fi atat de inteligent incat sa nu impuna de la inceput la Bayern exact sistemul care a mers atat de bine la Barca. Spre deosebire de jucatori de la Barca, jucatorii lui Bayern nu au crescut cu aceste automatisme. Pentru a obtine in mod natural aceste automatisme trebuie sa lucrezi zi de zi.

Guardiola ar trebui sa se inteleaga cu Sammer, ambii avand de dezvoltat o filosofie coerenta pentru punerea in aplicare a unui factor competitiv pentru a ajunge pe locul 1 in Europa.
Pentru Bundesliga o astfel de evolutie nu ar fi o veste buna. Lui FC Bayern i-ar trebui un telescop sa se uite in jos la celelalte echipe…

sursa: BILD – traducere directa

Distribuie pe:
35 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
35
0
Posteaza un comentariux
()
x