27 November 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Minutele timpului: meciurile si momentele care raman vesnice #4

Astazi vorbim despre primul meci de retragere al lui Johan Cruyff, meci ce s-a disputat in data de 7 noiembrie 1978, pe Olympisch Stadion din Amsterdam in fata a 55.000 de spectatori.

Johan Cruyff dorea sa se retraga la 31 de ani pentru ca suferise nenumarate accidentari, insa pana la urma acesta revine in activitatea de fotbalist sezonul urmator in SUA. Pentru meciul de rertragere s-a dorit aducerea Barcelonei, dar programul incarcat al lor nu le-a permis acest lucru, asa ca Ajax s-a orientat catre Bayern München. O mare greseala, pentru ca rivalitatea germano-olandeza era inca aprinsa, istoria ultimelor confruntari directe si lipsa de respect din partea gazdelor au contribuit la rezultatul final in disputa ce avea sa urmeze.

Tachinari au fost de la ajungerea in Olanda a jucatorilor lui Bayern: acestia nu au fost intampinati de niciun oficial al lui Ajax, cazarea a fost rezervata intr-un hotel modest. Ziarele au amintit in repetate randuri cum ca Bayern este varianta de rezerva pentru acest meci. Fanii, dupa cum amintea Breitner, i-au jignit numindu-i “porci nazisti”, plus ca la iesirea de pe teren jucătorii lui Bayern au fost scuipati de fanii lui Ajax prezenti pe stadion.

Primul 11 Ajax: Schrijvers (’70 Jager) – Meutstege (’46 Meijer), Zwamborn, Krol, Everse (‘9 Amesen, ’46 Schoenaker) – Erkens, Cruyff (’85 Clarke), Lerby – Ling, Kaiser, Tahamata. Antrenor: Cor Brom

Primul 11 Bayern: Maier – Niedemayer, Schwarzenbeck, Augenthaler, Horsmann – Durnberger, Breitner, Rausch (’46 Jol), Oblak (’46 Reisinger) – G. Müller, K.-H. Rummenigge. Antrenor: Gyula Lóránt

Rezltat final: AJAX – BAYERN 0:8
Au marcat: G. Müller ‘2 şi ’67, K.-H. Rummenigge ’41, ’57 şi ’75, Breitner ’48, ’58 şi ’73

Dupa meci, cea mai memorabila fraza a fost: “Scorul final a fost ca un pumnal infipt intr-un tablou de Rembrandt.”, iar presa internationala l-a numit ”Rusinea de la Amsterdam”.

Distribuie pe:
1 Comment
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
1
0
Posteaza un comentariux
()
x