25 June 2024

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Der Kaiser – o legenda vie

Cu ocazia zilei de nastere a marii noastre legende Franz Beckenbauer, acest articol il va onora prin mentionarea unor detalii poate nestiute sau uitate de catre fani. Un asemenea om merita privilegiat cu fiecare ocazie.
Franz (73 de ani, n.11 septembrie 1945) este unul dintre cei mai decoraţi jucători din istoria fotbalului. Acesta a condus selecţionata Germaniei de Vest către succesele înregistrate în 1972 (Campionatul European) şi 1974 (Campionatul Mondial), dar şi echipa noastra către cele trei titluri consecutive de campioană a Europei (1974, 1975, 1976).
Fostul jucator este catalogat de multe publicatii, precum Bleacher, drept cel mai bun jucator din istoria Bayernului. Cu siguranta putem recunoaste ca acesta ocupa un loc fruntas in orice clasament care se va realiza vreodata.
Este de asemenea un om maret pentru istoria nationalei Germaniei prin pasiunea si puterea de care a dat dovada. Un act eroic si memorabil ,pe care probabil prea putini jucatori l-ar mai face in zilele noastre, a reprezentat momentul cand Beckenbauer şi-a dislocat umărul în urma unui fault al italianului Pierluigi Cera intr-un meci impotriva Italiei de la Campionatul Mondial din 1970 (catalogat drept meciul secolului pentru frumusetea, actiunea si dramatismul sau) si a continuat sa joace timp de 50 de minute cu bratul imobilizat si fixat pe corp.
Der Kaiser (Imparatul), asa cum este poreclit, a jucat 427 de partide pentru Bayern si a inscris 60 de goluri in cei 13 ani la club (1964-1977).
Franz a debutat la echipa mare a celor de la Bayern München pe 6 iunie 1964, într-un meci jucat împotriva celor de la Stuttgarter Kickers. Echipa evolua pe atunci în Regionalliga Süd. Chiar la finalul sezonului 1964-1965, Bayern a reușit promovarea în prima ligă din Germania.
Bavarezul nascut chiar in Munchen are in palmares Bundesliga (de 4 ori), Cupa Germaniei (de 4 ori), Cupa Campionilor Europeni (1974, 1975, 1976), Cupa Cupelor UEFA (1967), Cupa Intercontinentală (1976), Campionatul în America de Nord (1977, 1978, 1980), Campionatul Mondial (1974), Campionatul European (1972).

Pe langa Bayern acesta a mai jucat la New York Cosmos (1977-1980; 1983), Hamburg (1980-1982).
Este de asemenea membru al Galeriei Naționale de Stele ale Fotbalului.
În 1999, a fost votat al doilea, în urma lui Johan Cruijff, în alegerile pentru Jucătorul European al Secolului organizate de FIISF, și a fost votat al treilea, în urma lui Pelé și Johan Cruijff, în alegerile similare pentru Jucătorul Mondial al Secolului.
Un om, jucator si antrenor disciplinat, strategic, curajos si ambitios, Franz a inceput cariera de antrenor in 1984 cu postul de selectioner al Germaniei.
“Der Kaiser” a continuat să fie o personalitate importantă a fotbalului internaţional şi după încheierea carierei de antrenor. În anul 1994 a devenit preşedintele Bayern si a avut aceasta functie pana in anul 2009.
Patru ani mai târziu (1998), Beckenbauer a devenit vice-preşedintele Federaţiei Germane de Fotbal, el fiind şeful comitetului ce s-a ocupat de organizarea Mondialului ce a avut loc în Germania în 2006.

(L to R) The president of German Football Federation (DFB) Gerhard Mayer-Vorfelder, German Formula one world champion Michael Schumacher, FIFA president Joseph Blatter, former Brazilian soccer legend Pele and the head of the 2006 World Cup Organising Committee Franz Beckenbauer hold the World Cup trophy, 05 December 2003 in Frankfurt/Main, at the end of the soccer World Cup 2006 preliminary draw. AFP PHOTO THOMAS COEX

Moștenirea lui va rămâne neatinsă, dar un lucru ce este cu adevarat special il constituie poziția de joc care a ajuns să fie cunoscuta ca a lui și doar a lui: Libero.

El a avut modul lui propriu de a juca, motiv pentru care este atat de special si merita onoarea de a fi recunoscut ca fiind cel mai mare jucator din istoria Bayernului si printre cei mai buni din istoria Germaniei.
Recent neamţul a lucrat ca analist pentru televiziunea Sky din Germania şi ca autor de editoriale pentru publicaţia Bild.
Franz Anton Beckenbauer va face mereu parte din “Die Roten” si din sufletele noastre bavareze.

Mia San Mia!

Raluca M

Lasă un răspuns

3 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
3
0
Posteaza un comentariux