25 May 2022

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

De ce Manuel Neuer este singura alegere justificată pentru Balonul de Aur

Trebuie să acceptăm faptul că Cristiano Ronaldo este primul jucător pe care oricine l-ar dori în primul 11, dar asta nu înseamnă că el a fost cel mai bun jucător din lume în 2014.

În timp ce Lionel Messi călca pe covorul roșu la gala acordării Balonului de Aur în 2010, un jurnalist l-a abordat și l-a întrebat Leo cum te simti știind că ești cel mai bun jucător din lume dar că nu vei câștiga în seara asta?

Imediat a venit răspunsul lui Messi. Xavi și Iniesta au castigat Cupa Mondiala. Este foarte simplu.”

Atât Messi cât și interlocutorul său au greșit. Dar oamenii care au votat în acea noapte au grreșit alegându-l câștigător pe argentinian. Da, Messi a înscris multe goluri (60 goluri în 59 de meciuri) dar nu a făcut nimic notabil în meciurile cu adevărat importante, cele care contau. Barcelona a câștigat Campionatul Spaniei dar în Liga Campionilor au jucat doar semi-finală iar in Cupa Spaniei au fost eliminți în sferturile de finală.

Și ce a reușit Messi cu Argentina la Cupa Mondială? Au ieșit în sferturile de finală cu Messi fiind un anonim pe tot parcursul turneului.

La fel este și astăzi cu Cristiano Ronaldo, când se află în aceeași poziție. Vorbind metaforic, el va fi, fără îndoială, primul ales de către antrenorul planetei Pământ dacă marțienii ar invada și provoca Pământul la un meci de fotbal.

Dar, așa cum a fost o imensă greseală recompensarea lui Messi în 2010 și a lui Ronaldo în 2013, așa ar fi și acum acordarea Balonului de Aur jucătorului portughez. Este un premiu care recunoaste, mai presus de toate, realizările ieșite din comun, nu potențialul de a înscrie goluri (pentru asta există Gheata de Aur!). Iar la acest capitol Manuel Neuer este atât cu capul cât și cu umerii in fața celorlalți competitori.

Real Madrid a terminat pe poziția a treia! în campionatul trecut. Ei nu au fost nici măcar cea mai bună echipa din orașul lor. Iar victoria din Liga Campionilor? Având în vedere că au fost la mai puțin de două minute de la pierderea trofeului, cu greu ii putem numi câștigătorii meritați.

Și la Cupa Mondială? Portugalia a fost umilită în meciul de deschidere împotriva Germaniei, și nu a reușit să se califice din grupă. Se poate accepta cu ușurință un jucător poate câștiga în continuare Balonul de Aur în măsura în care a jucat finala (la fel ca Johan Cruyff în 1974), sau, eventual, semifinale, altfel este absurd. Exceptie a fost Messi în 2010 și probabil Ronaldo în acest an.

Într-o ediție a Cupei Mondiale în care destui portari au fost uimitori (Tim Howard, Keylor Navas, Guillermo Ochoa), portarul german a fost mult mai bun decât oricare dintre omologii. Să ne amintim de intervențiile sale uimitoare împotriva Algeriei, în optimile mondialului.

Victoria Germaniei la Cupa Mondială a victoria finală a celei mai bune echipe a turneului. Din această echipă face parte și cel mai constant jucător al Mondialului, și anume, Neuer.

Dar nu a fost doar acea lună, în Brazilia, în care Neuer strălucit. El și-a ajutat, de asemenea, echipa lui de club, Bayern Munchen, pentru a cuceri a doua dublă consecutivă în Germania, venind la doar un sezon distanță de tripla istorică reușită de bavarezi: campionatul, cupa și Liga Campionilor.

 
Cu toate acestea, importanța sa depășește cu mult simpla eficacitate de a-și apăra poarta. Cu ieșirile sale superbe, inteligente și creative, Neuer redefinește cu adevărat poziția de portar. El reprezintă schimbarea jocului de fotbal așa cum îl știm. Pentru Germania și Bayern, el este efectiv un jucător în plus.Doar fiind pe lista scurtă a celor 3 finaliști este o realizare extraordinară pentru un portar, deoarcere, prin natura lor, ei sunt însărcinați cu prevenirea, mai degrabă decât crearea, golurilor.

A ieși în evidență ca portar este foarte greu, iar faptul Neuer a reușit să facă acest lucru în timp ce joacă alături de câștigătorii Cupei Mondiale, spune totul despre realizările sale. Poate că Neuer nu este cel mai sexy fotbalist, sau cel care va vinde cele mai multe ziare săptămâna viitoare, dar germanul este cea mai potrivită alegere pentru câștigarea Balonului de Aur. Din păcate, Neuer probabil nu va câștiga. Și chiar mai mult, noi, probabil, nu vom realiza parodia acestui trofeu decât după ce-l vom vedea Ronaldo ridicând celebra minge de aur din nou.

Distribuie pe:
4 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
4
0
Posteaza un comentariux
()
x