25 May 2022

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Bayern München e mai bogata cu 110 mil. euro!

437867179-bayern-allianz-1bk4WeKef

Afacere de milioane pentru Bayern! Compania de asigurari Allianz AG este, dupa Adidas si Audi, al 3-lea actionar al lui Bayern München. Adidas a cumparat in 2002 10% din actiunile clubului pentru 77 mil. euro iar Audi a cumparat in iunie 2010 si iunie 2011 9,09% din actiunile clubului pentru 90 mil. euro. Asadar, pana acum Bayern München eV detinea 81,82% din actiunile clubului. Insa, din surse mass-media (clubul nu a confirmat oficial!) astazi Allianz a cumparat 8,33% din actiunile clubului pentru care a platit 110 mil. euro! Asta ar insemna ca cei 3 actionari detin impreuna 27,42% din actiunile clubului insa, mai presus de toate, cu actiunile cumparate de Allianz, Bayern nu ar mai avea de platit nimic pentru stadion! Practic cele 110 mil. euro ar insemna exact plata datoriilor clubului pentru stadionul Allianz Arena! Ceea ce se astepta sa se intample in 5 ani s-a intamplat acum!

Legat de actiunile unui club in Germania, reamintesc faptul ca Federatia Germana de Fotbal, DFB, a reglementat ca la nici un club din Germania actionarii sa nu detina mai mult de 50%+1 din actiunile unui club. Valoarea unui club e data si de cifrele sale de afaceri, cifra care la Bayern a ajuns in 2012-2013 la 393 mil. euro. Iar cu banii veniti de la al 3-lea actionar, aceasta cifra ar creste si mai mult.

Ce ar mai putea face clubul cu acesti banii?

O varianta ar fi fost marirea capacitatii stadionului, avand in vedere ca toate meciurile de pe Allianz Arena se joaca cu casa inchisa de ani de zile. Dar adaugarea a inca 20.000 de locuri ar insemna demolarea acoperisului si construirea a inca unui inel cu 20.000 de locuri… Ar fi o operatiune costisitoare, cam 100 mil. euro si care nu prea ii placea lui Uli Hoeness in 2012. „Cu toata dragostea pentru aceasta echipa, nu am curajul sa fac asta” zicea Hoeness atunci.

O alta varianta ar fi cumpararea de super-jucatori. Sumele de bani date pe jucatori ar putea avea alte dimensiuni: 3 cifre! Adica s-ar putea cumpara Messi (120 mil. euro valoare de piata) sau C. Ronaldo (100 mil. euro valoare de piata)! Putin probabil insa.”Daca am avea bani foarte multi am investi in infrastructura, in club, nu in jucatori” spunea de curand Karl Heinz Rummenigge.

Boss-ul lui Dortmund, Hans Joachim Watzke, a declarat la aflarea vestii: „Era de asteptat o negociere intre club si Allianz si nu pot decat sa-i felicit pe bavarezi pentru aceasta afacere. Asta inseamna economia de piata. Insa decalajul dintre Bayern si celelalte echipe va fi si mai mare…”

Sursa: TZ – traducere directa

 

Distribuie pe:
29 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
29
0
Posteaza un comentariux
()
x