4 December 2021

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Suflet pierdut. Bastian Schweinsteiger pleacă de la Bayern.

BS

Trist. Acum, când s-au mai potolit spiritele, sentimentul principal este tristețea. Să fiu sincer, nu am crezut că voi fi nevoit să scriu despre plecarea lui Bastian Schweinsteiger de la Bayern. Fraza asta deja pare una comică, ce nu are nicio tangență cu realitatea. Desigur că exagerez puțin, cândva lucrul acesta s-ar fi întâmplat, însă n-aș fi vrut să cred că atât de curând, în ciuda tuturor zvonurilor. Dar asta e, ce să-i faci.

Fiecare percepe în felul său plecarea lui Schweinsteiger. Pentru mine el a fost dintotdeauna un jucător deosebit, și nimeni altcineva nu era mai important ca el, nici măcar Philipp Lahm sau Oliver Kahn. Există un motiv pentru asta. Fiecare își are propria poveste de suporter, a mea este legată, în totalitate, de Schweinsteiger. De multe ori am scris despre atitudinea mea față de Lahm, Pizarro, Ribery, despre faptul că ei, mai mereu, au fost o parte a lui Bayern, cât îmi aduc aminte. Însă Schweini nu e doar omul care a fost mereu la club, ci acel, care m-a adus definitiv la Bayern.

Fotbalul, ca și sportul, în general, a apărut în viața mea cam târziu și, inițial, interesul se reducea la denumirile echipelor și rezultatele meciurilor de top. Statistica, cine a fost în primul 11, cine a înscris – toate erau secundare. Cum se întâmplă deseori, pentru prima dată a fost atrasă atenția asupra lui Bayern în 2002, după succesul răsunător din UCL. Dar a fost un interes superficial, limitat la căutări rare de informație în presa sportivă. Doar peste 4 ani, datorită CM-2006 – prima competiție sportivă, pe care am privit-o de la și până la, înțelegând pe deplin ce se petrece, totul a început cu adevărat. Până în prezent am în fața ochilor meciul pentru bronz, dintre Mannschaft și portughezi, și golul victoriei, înscris de mijlocașul cu păr blond, în tricoul alb, cu numărul norocos 7. A urmat sezonul la club, Bayern juca împotriva lui Sporting în UCL, iar golul decisiv, în poarta portughezilor, din nou i-a aparținut lui Schweinsteiger. Bastian a fost punctul de pornire și, doar pentru asta, deja îi datorez mulțumiri.

Bastian a fost întruchiparea Bayernului ultimilor ani. Odată cu plecarea lui, echipa a pierdut nu doar un jucător, ea și-a pierdut sufletul – legendă a clubului, luptător adevărat, care a trecut toate etapele concurenței din lot, lider carismatic, ce a gustat atât din amarul înfrângerilor, cât și din victoriile dulci. De la un șir de finale pierdute, cu penalty-uri și ocazii nerealizate și cu eticheta de ratat, până la triumful absolut peste tot și titluri de campion. E inutil să enumăr toate momentele importante din cariera bavareză a lui Schweinsteiger – au fost prea multe. E inutil să filozofez despre semnificația lui adevărată pentru marele club din Munchen. Doar atât e suficient: când vorbești despre Schweinsteiger, prima ce-ți vine în gând e Bayern.

Trebuie să recunosc că, probabil, sunt un egoist, din punct de vedere sportiv. Analizând toate avantajele și dezavantajele fiecărei părți, ajung la concluzia că mai bine Schweini ar fi avut un viitor neclar la Munchen, decât un loc în primul 11 la United. Nu e corect așa, evident. Datorită carierei sale de la Bayern, Bastian a meritat pe deplin să-și aleagă singur calea. Și, dacă ne gândim mai bine, decizia lui nu a fost chiar atât de mare surpriză. Decizia lui a fost ceea, în ce nu vrei să crezi, dar pentru care te pregătești. Niciodată nu și-a ascuns dorința de a-și încerca puterile într-un alt campionat. Are nevoie de o provocare nouă, o altă motivație. Nu a plecat mai devreme, ci acum, când a câștigat cu echipa totul, a jucat pentru ea 500 de meciuri și este iubit necondiționat de fani.

Voi fi nepopular și nu-l voi învinui pe Guardiola. Ce rost are. În primul rând, nu avem dovezi clare că ar fi vreo influență majoră a antrenorului asupra mutării. S-ar putea ca, în curând, să apară vreo informație, cum că Guardiola a vrut să-l lipsească de rolul de lider. Pe moment, însă, nu o avem. În al doilea rând, și de a fost influență a lui Guardiola, el nu este mai puțin vinovat decât Rummenigge și ceilalți, căci nu se face nimic fără acordul conducerii. În al treilea rând – n-are sens, căci Schweinsteiger juca mereu, când era sănătos. Alta e problema că l-a cam dezamăgit sănătatea destul de des, pe parcursul anilor. În sezonul care vine, se prevede o concurență serioasă în linia de mijloc, iar toate vorbele despre înlocuirea vice-căpitanului sunt premature. Există suficienți mijlocași în lot și, oricât de straniu ar fi, nu e nevoie de o înlocuire curândă a lui Schweinsteiger.

Păcat. E greu să-ți imaginezi că, deja, fanii lui United îl vor numi Schweini, că jucătorul, cu numărul 31 pe tricoul, pe care ar trebui să fie, nu va mai apărea pe gazonul lui Allianz Arena. Important este că a fost decizia, pe care a luat-o doar Schweinsteiger, și nimeni altcineva. Atunci ți se face mai ușor, ai impresia că această alegere poate fi de folos tuturor. Nu ai obiecții față de nimeni. Astea-s circumstanțele: dorința mai veche a jucătorului de a-și pune un nou obiectiv în fața ochilor, situația neclară din echipă, pregătirea pentru Euro-2016, vârsta și accidentările, oferta generoasă din partea clubului englez, la cârma căruia este un antrenor, cu care există relații minunate. Și Bayernul, reieșind din toate, nu a avut doar de pierdut, având în vedere contractul pe terminate. Toate sunt așa, cum sunt.

Cineva pleacă de la clubul natal, ca să-și încheie cariera în MLS sau Qatar. Iar Schweinsteiger a ales United – ceea ce confirmă, încă o dată, că e mare jucător. El rămâne în fotbalul mare. Astfel se încheie o altă epocă, una care ne va lipsi, cu certitudine. 17 ani la Bayern, peste 20 de trofee, lider la numărul de campionate câștigate, 500 de meciuri jucate – Bastian Schweinsteiger are 30 de ani și deja este o Legendă. Om, numele căruia a fost întipărit în istorie cu litere mari. A dat totul pentru club și, oriunde ar juca în afara Munchenului, mereu va rămâne bavarez. Îți mulțumesc pentru tot, Basti. A fost o perioadă extraordinară.

Danke Basti!

sursa: Nick Datlove/Nikolai Deatlov, sports.ru

Distribuie pe:
53 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
53
0
Posteaza un comentariux
()
x