29 March 2024

FC Bayern Romania

Fan Club FC Bayern Munchen

Lucas Hernandez și Alphonso Davies: de ce nu trebuie să se îngrijoreze Bayern dupa plecarea lui David Alaba

Nu există nicio îndoială că Alaba va lăsa o moștenire considerabilă atunci când va parasi oficial clubul la sfârșitul campaniei 2020/21.

Fundasul de 28 de ani a jucat pe fiecare poziție care i-a fost cerută în cei 13 ani la Bayern, trecând de la mijlocaș central la unul dintre cei mai buni fundași stânga din lume, înainte de a îndeplini o dorinta anterioară a lui Pep Guardiola, devenind unul dintre cei mai performanți fundași centrali din jocul modern.

A câștigat peste 20 de titluri – inclusiv triplelee continentale în 2012/13 și 2019/20 – și se clasează printre cei mai decorați jucători din istoria bavarezilor.

Orice alt club s-ar fi cutremurat în cizme cu gandul de a umple golul lasat de Alaba, dar Bayern a prevazut acest lucru si a luat masurile necesare pentru a nu ramane descoperita pe un post cheie.

Sa ne gandim la Davies. În ciuda trecerii la Bayern de la Vancouver Whitecaps în ianuarie 2019 ca extrema stanga, el a prosperat în poziția de fundaș stâng, pozitie pe care Alaba o tinea sub cheie la un moment dat.

Tânărul de 20 de ani este cel mai rapid om de la Bayern, cel mai rapid din istoria Bundesligii și i-ar da, probabil, putine emotii si lui Usain Bolt. În ceea ce privește termenii defensivi, nici el nu este mai prejos, cu un număr superior de tacklinguri fata de Alaba. Cu doar un procent mai jos față de mentorul său in privinta paselor complete, canadianul ii este superiori lui Alaba in privinta duelurilorr unu-la-unu câștigate și a centrarilor reusite.

Din punct de vedere al perspectivei, Davies este la jumătatea celui de-al doilea sezon complet la Bayern. Deși Alaba a debutat la seniori pentru campionii lumii în martie 2010 la vârsta de 17 ani, abia la începutul lui 2011/12 – dupa un împrumut de șase luni la Hoffenheim – a devenit membru obișnuit al primului 11.

Davies recunoaște ca Alaba l-a sprijinit pentru tranziția sa, dar studentul si-a devansat mentor în felul său.

Datorită vitezei extraordinare a lui Davies și a puterii de recuperare, Alaba este capabil să facă un pas înainte și să strângă in mijlocul terenului, consolidând jocul ofensiv a lui Bayern. Chiar și atunci, el face în medie mai puține atingeri pe joc decât tânărul său discipol.


Dacă Davies si-a câștigat lopcul pe partea stângă, Hernandez face un caz la fel de convingător pentru a prelua bagheta ca fundaș central stânga pe termen lung.

Pentru început, bavarezii sunt neînvinși în 32 de meciuri din Bundesliga cu francezul în echipă – câștigând 27 și remizând in 5 – dar au pierdut 6 fără el de la transferul din vara anului 2019 de la Atletico Madrid. De asemenea, au primit doar de 13 goluri în cele 11 meciuri din Bundesliga pe care Hernandez le-a început în 2020/21, comparativ cu 19 goluri primite in cele 8 meciuri in care nu jucat. Faptul că Hernandez are cea mai mare proporție de tacklinguri ale oricărui fundaș central de la Bayern (67%) demonstreaza priceperea sa defensivă.

Și, în timp ce câștigătorul Cupei Mondiale din 2018 nu face parte grupul executantilor de lovituri libere de la Bayern, cum este Alaba, el mentine un procventaj de 80% de pase reusite – cu 2% mai puțin decât Alaba.

Mai mult decât atât, anii de vârf ai lui Hernandez – a împlinit 25 de ani în februarie – încă urmează. Alaba va avea 29 de ani in vara.

 

In ciuda calităților extraordinare ale lui Alaba, nu unul, ci doi jucători de clasa mondiala vor completa la Bayern locul liber lasat de austriac. Iar acest lucru ar trebui sa fie un boost the incredere pentrui Davies și Hernandez că Bayern nu este îngrijorata de faptul ca Alaba va pleca.

Lasă un răspuns

10 Comments
Inline Feedbacks
Vezi toate comentariile
10
0
Posteaza un comentariux