Gerd Müller – bombardierul natiunii

Nascut la 3 nov. 1945, “Bombardierul natiunii”, cum a fost numit Gerd Müller, se apropie de 67 de ani.
Avand o inaltime de doar 1.76 m dar o viteza, o tehnica si un simt al portii iesit din comun, este un din cei mai mari golgheteri ai lumii, all-time. El a marcat 365 goluri in 427 jocuri in Bundesliga.

Intre anii 1967 – 1974 a marcat cel putin 20 goluri pe campionat, recordul fiind in editia 1971/72 cand a marcat 40 de goluri.
Un reporter BILD ii pune cateva intrebari, cele mai interesante fiinde cele de mai jos:
BILD: “poate un atacant sa invete sa marcheze goluri?”
Müller: „Nu! Instinctul trebuie sa-l ai din nastere, sa te misti repede pentru ca sa poti sa marchezi.“
BILD:”Cel mai important gol care a fost?”
Müller: „Cel de 2:1 cu Olanda in finala CM din 1974.“
La Bayern a jucat din 1964 pana in 1979. S-a mutat apoi in USA la Fort Lauderdale Strikers pana in 1981.
In 1985 s-a reintors la München unde nu avea nici un job, nici un obiectiv, innecandu-si amarul in alcool.
Legendarul portar Sepp Maier l-a ajutat sa treaca peste acest moment, ducandu-l la o clinica de dezalcolizare. De 21 de ani nu a mai pus picatura de alcool in gura. In cele din urma a fost luat de Uli Hoeness la club, unde a primit diferite joburi, printre care descoperitor de talente pentu Bayern si, mai nou, antrenor secund la echipa a 2-a a clubului. 

Alte date statistice despre Gerd Müller:
– a marcat 68 goluri in 62 meciuri cu Germania
– a marcat 66 goluri in 74 meciuri in cupele europene cu Bayern
– a castigat Gheata de Aur in 1972
– a castigat titlul de “fotbalistul european al anului” in 1970 unde, la CM din Mexic, a marcat 10 goluri
– a marcat in total 489 goluri in 565 meciuri la echipele unde a evoluat: Nördlingen (1963-64), Bayern München (1964-79), Fort Lauderdale Strikers (1978-81).

Distribuie pe:

7 thoughts on “Gerd Müller – bombardierul natiunii”

  1. Multumesc celor care mai scriu despre fostele legende ale Germaniei. eu nu am decat 14 ani si am auzit mai putin de ei . Din ce se vede avea un simt al porti incredibil cred sa era cel mai bun la momentul acela. Pacat ca s-a apucat sa consume alcool si extraordinar ca a reusit sa se lase complet . Poate iar trebui o functie ceva mai mare.

  2. Initial am crezut ca “bombardierul natiunii” va implini 67 de ani zilele astea. Insa nu a fost asa. Un reporter de la BILD pur si simplu simtea nevoia sa-i puna cateva intrebari lui Gerd si sa readuca in atentia cititorilor cifrele acestui jucator cu o ambitie si cu un simt al portii incredibil.
    Insa am considerat ca este bine sa aducem in atentia fanilor mai tineri ai lui Bayern aceste legende ale lui Bayern, jucatori care castigau pe banda rulanta cupe si campionate impresionand lumea acum 30-40 ani, cand fotbalul nu se juca pentru bani, ci din pura placere si dorinta de a fi cel mai bun!

  3. doar falcao la intrecut la goluri in competitiile europene intr-un sezon, cu talentul asta in ziua de azi nu stiu cati atacanti l-ar egala cand stam sa ne gandim ca mai rezista recorduri care greu ii cad

Leave a Reply